10-06-10

GIJSS BOEK EN WEBLOG

Soms confronterend, soms informatief, soms met een glimlach.
Je leest het op mijn weblog. : http://gijss.web-log.nl/

Reacties zijn welkom. Foto's groter? Klik erop. Klik hier voor gebruik weblog. Veel bezochte categorieën: Hoe werkt de ICD (bij mij), Leven met een ICD, Boek, Reanimatie en GijsS op TV. En doe mij een lol: vul de Poll.


P1080693_boek_klein_1 'Leven na de Hartstilstand - met een ICD' als boek: Auteur Gijs Sterks, ISBN 978-90-8834-021-5, paperback, 194 pagina’s. Prijs € 16,95, bestel bij de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever, klik hier, of vraag ernaar in de Bieb. Reacties op het boek zien? Klik hier. Boek inzien? Downloaden Boek_Extract.pdf (35.4K)

19:48 Gepost door I.C.D. drager in I.C.D. -dossier | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stichting ICD dragers

Welkom bij de Stichting ICD dragers Nederland: http://www.stin.nl/

 

  • STIN biedt de helpende hand aan ICD-dragers, partners en omgeving, wanneer zij behoefte hebben aan ondersteuning, advies en informatie.

  • STIN voert overleg met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheden over alle aangelegenheden die verband houden met het ICD-gebeuren in ons land.

  • STIN streeft ernaar om in samenwerking met de implantatiecentra regionale contact- en informatiebijeenkomsten te organiseren. Een uitgebreid netwerk van vrijwilligers is daarbij behulpzaam.

  • STIN bemiddelt bij het leggen van contacten met andere ICD-dragers. Wanneer u contact opneemt met het kantoor, probeert STIN bij u in de buurt iemand van dezelfde leeftijd of in een soortgelijke situatie te vinden met wie u ervaringen kunt uitwisselen. Daarbij doet STIN vaak een beroep op speciaal getrainde regiovertegenwoordigers en vrijwilligers.

  • STIN geeft voorlichting over aangelegenheden die specifiek van belang zijn voor ICD-dragers. Het ICD-Journaal en deze website houden u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op ICD-gebied en alles wat daarmee samenhangt.

14:52 Gepost door I.C.D. drager in I.C.D. -dossier | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

WAT IS EEN I.C.D. ??????

Wat is een ICD?


Een ICD of Implanteerbare Cardioverter Defibrillator lijkt op een pacemaker, maar is aanmerkelijk gecompliceerder. Het systeem bestaat uit: de geleidingsdraden (ook "leads" genoemd), de ICD en het programmeerapparaat.

I.C.D.

 

Via de geleidingsdraden registreert de ICD voortdurend informatie over het hartritme. Hij controleert met name of het ritme te snel of te traag is en of het hart regelmatig klopt. De ICD is tegenwoordig een heel compact apparaat met een volume van ongeveer 36 cm³. Hij werkt als een kleine computer. Wanneer het normale hartritme verandert, registreert de ICD de informatie in de vorm van een grafiek die door de arts kan worden uitgelezen.

 

Deze gegevens bevatten heel nuttige informatie voor de arts. Hij kan ze uitlezen met behulp van een programmeerapparaat. Zo kan hij, indien nodig, de instellingen van de ICD wijzigen. De energie die nodig is voor de werking van de ICD, wordt geleverd door een speciale batterij met een levensduur van 5 tot 10 jaar, afhankelijk van het gebruik en het model. De ICD kan hartritmestoornissen opsporen en dan ingrijpen. Om deze ritmestoornissen op pijnloze wijze te kunnen onderbreken, geeft de ICD allereerst snelle stimulatiepulsen af aan het hart. In veel gevallen is deze stimulatie voldoende om de episodes van tachycardie te stoppen. Ze zijn niet pijnlijk en de meeste patiënten merken er zelfs niets van.


Indien de tachycardie ondanks de snelle stimulatiepulsen toch aanhoudt, geeft de ICD een elektrische schok af.. Wanneer bij een regelmatig, snel ventriculair ritme zoals een ventriculaire tachycardie een elektrische schok wordt toegediend, wordt van cardioversie gesproken. Indien het ritme van de kamers heel snel en onregelmatig is, zoals in het geval van ventrikelfibrillatie, wordt van een defibrillatieschok gesproken. De cardioversie- of defibrillatieschok is heel doeltreffend in het voorkomen van een hartstilstand. De ICD treedt ook in werking bij een te trage hartfrequentie (bradycardie). Hij werkt dan als een normale pacemaker.


Dankzij de voortdurende vooruitgang op dit terrein zijn momenteel verschillende ICD's beschikbaar voor verschillende behoeften. Er bestaan eenkamersystemen, met één geleidingsdraad in de rechterhartkamer, en systemen met twee geleidingsdraden, één in de rechterhartboezem en één in de rechterhartkamer. Het tweekamersysteem biedt uitgebreidere opsporings- en behandelingsmogelijkheden voor hartritmestoornissen. Er bestaan ook tweekamer ICD-systemen waarmee zowel snelle boezemritmestoornissen als kamerritmestoornissen worden behandeld.


De meest recente modellen zijn driekamer ICD-systemen die niet alleen de rechterhartboezem en rechterhartkamer stimuleren, maar ook de linkerhartkamer. Deze systemen waarmee het hart kan worden geresynchroniseerd, worden bij patiënten met een bepaalde vorm van hartfalen gebruikt.
De dagelijkse zelftest van de ICD biedt extra veiligheid. Elke nacht controleert de ICD automatisch zijn werking zonder dat de patiënt het merkt. Indien het apparaat een afwijking opspoort, laat het op een vooraf ingestelde tijd een geluidssignaal horen, het zogenaamde patiëntensignaal.


De pulsgenerator (een klein kastje) wordt in de borststreek onder de huid (subcutaan) of onder de spier geplaatst. Deze kleine ingreep wordt gewoonlijk onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Aan het einde van de ingreep is meestal een kortdurende algehele verdoving nodig om het apparaat te testen. Het apparaat wordt via de geleidingsdraden met het hart verbonden. Tijdens de ingreep worden deze via een ader in het hart ingebracht. De werking van de ICD wordt getest en aan de specifieke behoeften van de patiënt aangepast. Meestal mag de patiënt enkele dagen na de ingreep het ziekenhuis verlaten.
 

(Met dank aan de firma Medtronic)

 

Lees ook het artikel van Leendert van den Beukel, ICD's: De taal van de techniek.

14:50 Gepost door I.C.D. drager in I.C.D. -dossier | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De nieuwe I.C.D. - DRAGER weblog

I.C.D.-drager:
 
                                  hartje
 
 
Op 16 augustus 2001 kreeg ik als laatste redmiddel een I.C.D.
Tot nu toe hield ik een weblog daarover bij op http://icddrager.skynetblogs.be helaas kan ik die weblog niet meer bewerken, gelukkig is mijn dagboekske nog wel te lezen volg de link hierboven.
Op deze weblog voortaan het vervolg, ondertussenkreeg ik op 12 november 2008 mijn tweede I.C.D.
                     AartseZaken_thumb
 
 
DE CONTENTE MENS:

14:43 Gepost door I.C.D. drager in I.C.D. -dossier | Permalink | Commentaren (0) | Tags: i c d - drager |  Facebook |